'De werf van de kunstencampus en het politiecommissariaat in de Molenvest kent een nieuwe tegenslag', zegt burgemeester Mien Van Olmen. 

'De stad Herentals kocht het voormalige Belgacomgebouw in 2015 van de vorige eigenaar.  De stad verkocht op haar beurt een deel van het gebouw aan Lokale Politie Neteland. De stad en de politie waren zich bij de aankoop niet bewust van de gebreken die moeilijk vooraf konden vastgesteld worden. Zij gaan daarom in overleg met de vorige eigenaar.

In december van vorig jaar stelde de aannemer al vast dat er problemen waren met de kwaliteit van het beton in het gebouw.

Nu al €4,3 miljoen extra kosten

Voor de stad Herentals en Lokale Politie Neteland betekende dit een extra investering van 4,3 miljoen euro, bestemd voor het herstel van het beton en de prijsherzieningen.

Tijdens het uitvoeren van de herstelwerken is nu vastgesteld dat de kwaliteit van het beton in de daken van blok C en D uitzonderlijk slecht is.

Een onderzoek toonde aan dat onmiddellijke actie nodig was om de stabiliteit van dit deel van het gebouw te garanderen. De aannemer liet daarom het dak van het gebouw onmiddellijk stutten.

De aannemer stelde een aantal oplossingen voor aan de bouwheren om dit probleem op te lossen. De stad en de politie kiezen voor een definitieve oplossing waarbij stalen kolommen onder het dak tot beneden in de fundering worden geplaatst. Zo krijgen de balken die de dakplaat dragen extra ondersteuning, waardoor de stabiliteit wel kan gegarandeerd worden.

Het ontwerpteam heeft geprobeerd de stalen kolommen zoveel mogelijk weg te werken in de wanden van het gebouw. Op sommige plaatsen zullen de kolommen echter wel zichtbaar blijven.

Dat heeft een beperkte impact op de beleving van de lokalen in het gebouw. De onvoorziene werken hebben ook gevolgen voor de timing.

De geplande opening op het einde van dit jaar moet alvast verschoven worden naar het voorjaar 2023.

Voor deze extra werken betalen de stad en de politie in totaal ongeveer 312.000 euro, inclusief btw.'  Foto archief : het voormalig Belgacom/RTT-gebouw op de Molenvest / NNieuws.